Przepis na deser z gruszek karmelizowanych
🍴 Gruszki karmelizowane - idealny deser na jesienne wieczory
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal
- Tłuszcz: 0,2 g
- Węglowodany: 37 g
- Białko: 0,6 g
Składniki
- 4 średnie gruszki
- 1 litr wody
- cytryna
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 2 łyżki cukru
Przepis
Gruszki karmelizowane to prosty i efektowny deser, dzięki któremu zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół. Idealny na chłodniejsze wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i słodkiego. Aromatyczne gruszki, karmelowy sos i przyprawy tworzą niepowtarzalny zestaw smaków. Są nie tylko smaczne, ale również efektownie wyglądają, przez co są idealne na eleganckie kolacje czy uroczyste okazje. Cukier karmelizowany nadaje im pięknego brązowego koloru i dodatkowego słodkiego smaku, natomiast cynamon i goździki dodają głębi aromatu. Dodatkowym atutem jest fakt, że są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo błonnika. Przygotowanie ich jest proste i zajmuje tylko około 45 minut. Spróbuj, a gwarantujemy, że po jednej degustacji gruszki karmelizowane staną się jednym z Twoich ulubionych deserów!
- Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne nie przecinając owoców na dole.
- W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, cynamonem, goździkami i cukrem.
- Gruszki wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Gruszki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Zdejmujemy gruszki z ognia i odstawiamy do ostygnięcia w zimnej wodzie.
- Na patelni, na małym ogniu, karmelizujemy 2 łyżki cukru. Dodajemy odcedzone gruszki i smażymy je aż będą pokryte karmelem.
- Podajemy gruszki na talerzach, polewamy resztką syropu i posypujemy cynamonem.