Gruszki karmelizowane

Desery
30.10.2023 15:38
Gruszki karmelizowane

Przepis na deser z gruszek karmelizowanych

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/gruszki-karmelizowane/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Gruszki karmelizowane - idealny deser na jesienne wieczory

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal
  • Tłuszcz: 0,2 g
  • Węglowodany: 37 g
  • Białko: 0,6 g

Składniki

  • 4 średnie gruszki
  • 1 litr wody
  • cytryna
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 2 łyżki cukru

Przepis

Gruszki karmelizowane to prosty i efektowny deser, dzięki któremu zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół. Idealny na chłodniejsze wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego i słodkiego. Aromatyczne gruszki, karmelowy sos i przyprawy tworzą niepowtarzalny zestaw smaków. Są nie tylko smaczne, ale również efektownie wyglądają, przez co są idealne na eleganckie kolacje czy uroczyste okazje. Cukier karmelizowany nadaje im pięknego brązowego koloru i dodatkowego słodkiego smaku, natomiast cynamon i goździki dodają głębi aromatu. Dodatkowym atutem jest fakt, że są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo błonnika. Przygotowanie ich jest proste i zajmuje tylko około 45 minut. Spróbuj, a gwarantujemy, że po jednej degustacji gruszki karmelizowane staną się jednym z Twoich ulubionych deserów!

  • Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne nie przecinając owoców na dole.
  • W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, cynamonem, goździkami i cukrem.
  • Gruszki wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Gruszki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Zdejmujemy gruszki z ognia i odstawiamy do ostygnięcia w zimnej wodzie.
  • Na patelni, na małym ogniu, karmelizujemy 2 łyżki cukru. Dodajemy odcedzone gruszki i smażymy je aż będą pokryte karmelem.
  • Podajemy gruszki na talerzach, polewamy resztką syropu i posypujemy cynamonem.