Przepis na drożdżowe ślimaczki dyniowe z cynamonem
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/dyniowe-slimaczki-drozdzowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Dyniowe ślimaczki drożdżowe - zaskocz rodzinę i przyjaciół!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 90 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 453 kcal
- Tłuszcz: 9g
- Węglowodany: 83g
- Białko: 11g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 250 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Przepis
Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżowych wypieków? Jeśli tak, to po spróbowaniu tych dyniowych ślimaczków drożdżowych z pewnością zmieni swoje zdanie. To idealny przepis na szare, jesienne dni. Ślimaczki są nie tylko przepyszne, ale również pięknie pachną, dzięki czemu stworzą cudowny klimat w Twoim domu. Dodatek dyni sprawia, że wypieki są wilgotne i miękkie, a połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przeniesie Cię do świata jesiennych smaków i aromatów. Choć przygotowanie ich może zająć odrobinę czasu, ryzyko jest warte tej nagrody. Do dzieła! Pachnące, ciepłe ślimaczki czekają!
- Rozkrusz drożdże do miski, dodaj łyżeczkę cukru, podgrzewaj mleko i wlej do drożdży. Odstaw na 15 minut aż do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wsyp rozczyn drożdżowy, dodaj puree z dyni i jajko. Zagnieć ciasto na gładką konsystencję. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj trochę więcej mąki. Na koniec dodaj roztopione masło i zagnieć ciasto.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na duży prostokąt, najszerzej jaki możesz. Ciasto powinno być dość cienkie. Przykryj całe ciasto puree z dyni.
- Zwiń ciasto w rulon, tak jak robi się to przy strudlu. Następnie pokrój rulon na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ślimaczkami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ślimaczki pieczemy około 25 minut, aż będą pięknie zrumienione. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.