Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Ciasta
30.10.2023 15:32
Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Przepis na drożdżowe ślimaczki dyniowe z cynamonem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/dyniowe-slimaczki-drozdzowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Dyniowe ślimaczki drożdżowe - zaskocz rodzinę i przyjaciół!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 453 kcal
  • Tłuszcz: 9g
  • Węglowodany: 83g
  • Białko: 11g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Przepis

Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżowych wypieków? Jeśli tak, to po spróbowaniu tych dyniowych ślimaczków drożdżowych z pewnością zmieni swoje zdanie. To idealny przepis na szare, jesienne dni. Ślimaczki są nie tylko przepyszne, ale również pięknie pachną, dzięki czemu stworzą cudowny klimat w Twoim domu. Dodatek dyni sprawia, że wypieki są wilgotne i miękkie, a połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przeniesie Cię do świata jesiennych smaków i aromatów. Choć przygotowanie ich może zająć odrobinę czasu, ryzyko jest warte tej nagrody. Do dzieła! Pachnące, ciepłe ślimaczki czekają!

  • Rozkrusz drożdże do miski, dodaj łyżeczkę cukru, podgrzewaj mleko i wlej do drożdży. Odstaw na 15 minut aż do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wsyp rozczyn drożdżowy, dodaj puree z dyni i jajko. Zagnieć ciasto na gładką konsystencję. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj trochę więcej mąki. Na koniec dodaj roztopione masło i zagnieć ciasto.
  • Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na duży prostokąt, najszerzej jaki możesz. Ciasto powinno być dość cienkie. Przykryj całe ciasto puree z dyni.
  • Zwiń ciasto w rulon, tak jak robi się to przy strudlu. Następnie pokrój rulon na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy kawałek ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy ślimaczkami.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ślimaczki pieczemy około 25 minut, aż będą pięknie zrumienione. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Wypieki Beaty