Przepis na mini serniczki ze śliwkami i czekoladowym ciastem
🍴 Łaciate miniserniczki ze śliwkami - przysmak, którego nie możesz odpuścić!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 200 g śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis
Łaciate miniserniczki ze śliwkami to deser, którego nie można odmówić. Delikatny sernik na spodzie z herbatników i cudownie soczyste śliwki na wierzchu to idealna kompozycja smaków do kawy lub herbaty. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich miłośników domowych wypieków. Sernik jest delikatny i aksamitny, a kwaśny smak śliwek idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta. Dodatkowo, serniczki są przystępne cenowo - za około 30 zł jesteśmy w stanie przygotować deser dla 6 osób! Tak pysznego i efektownego deseru nie powstydziłby się żaden cukiernik. Przygotowanie jest proste, a czas potrzebny na to to tylko około 80 minut. Po upieczeniu wystarczy posypać serniczki cukrem pudrem i gotowe! Każdy kęs to czysta przyjemność i prawdziwy festiwal smaków. Nie możesz odpuścić sobie tego deseru!
- Rozpuść masło i połamane herbatniki wymieszaj z nim. Powstałą masę wyłóż na dno formy do pieczenia.
- Wymieszaj serek twarogowy, śmietanę, żółtka, cukier, aromat waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy.
- Na ciasto wyłóż połówki śliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.