Na blogu pod zakładkąznajdziecie mnóstwo przepisów z inspiracjami, zarówno na słodkie, jak i na wytrawne przetwory, nie tylko na zimę. Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g czarnej porzeczki 100 g cukru 1/2 opakowania mieszanki do żelowania owoców 3:1 Wykonanie: Porzeczki obieramy z szypułek i ogonków, dobrze płuczemy, a następnie odcedzamy. Przetwory znajdziecie mnóstwo przepisów z inspiracjami, zarówno na słodkie, jak i na wytrawne przetwory, nie tylko na zimę. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie, a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ponieważ w domu nie przepadamy zbytnio za słodkimi przetworami, wybrałam mieszankę 3:1, czyli taką do której daje się mniej cukru. Ponieważ w domu nie przepadamy zbytnio za słodkimi przetworami, wybrałam mieszankę 3:1, czyli taką do której daje się mniej cukru. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki.