Włoskie ciasto z chleba z owocami z Como - "Torta Miascia"

Magda
Ciasta
16.10.2023 13:38
Włoskie ciasto z chleba z owocami z Como - "Torta Miascia"

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Dzień Chleba. Z tej okazji chciałabym zaproponować Wam przepis pochodzący z północnych Włoch, regionu, w którym mieszkam, z Lombardii, a dokładniej z miasta Bellagio nad jeziorem Como. To właśnie nad brzegiem malowniczego jeziora Como możecie rozkoszować się smakiem tradycyjnego ciasta „Torta Miascia”, nazywanego również „panettone dla ubogich”. Ciasto przypomina miękki i wilgotny pudding chlebowy wzbogacony dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych, jabłka i gruszki z wyczuwalną nutą migdałowego likieru Amaretto z lombardzkiego miasta Saronno. „Torta Miascia” jest niezwykłym wypiekiem, nie tylko ze względu na fantastyczny smak i aromat, ale również na to, że wpisuje …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloskie-ciasto-z-chleba/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Autentyczne Włoskie Ciasto Chlebowe - Torta Miascia

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 300g suchego chleba
  • 600ml mleka
  • 80g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych moreli
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • Skórka z jednego cytrynowca
  • Cukier puder do posypania

Przepis

Torta Miascia to tradycyjne włoskie ciasto chlebowe pochodzące z okolic Como. Wyróżnia się swoim unikalnym smakiem i strukturą. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie starego chleba i owoców, które mamy pod ręką. Główne składniki to suchy chleb, mleko, masło i cukier, do których dodawane są suszone owoce i orzechy dla smaku oraz tekstury. Ta wersja Torta Miascia zawiera rodzynki, suszone morele i orzechy włoskie, ale możesz z powodzeniem dodać dowolne owoce lub orzechy, które masz pod ręką. To ciasto jest doskonałe na deser lub przekąskę zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednym z kluczowych elementów tego przepisu jest dodatek rumu, który nadaje ciastu wyrafinowany, głęboki smak. Chociaż Torta Miascia jest prostym ciastem, dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i odkrycia bogactwa włoskiej kuchni.

  • Suchy chleb pokrój na małe kawałki i zalej mlekiem. Pozostaw na 10 minut, aż chleb nasiąknie mlekiem.
  • W międzyczasie, w małej patelni, rozpuść masło i dodaj cukier. Gotuj, mieszając, aż cukier zacznie karmelizować się.
  • Podgrzewaj piekarnik do 180°C. W dużym misce, połącz namoczone chleb z karmelizowanym masłem i cukrem. Dodaj jajka, rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, cynamon i rum. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj skórkę z cytrynowca.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej formy na ciasto i piecz przez około godzinę, aż ciasto będzie złote i chrupiące na wierzchu. Pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie posyp cukrem pudrem przed podaniem.