Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem

Agata
Obiad
16.10.2023 9:08
Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem

Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem, to pyszna odmiana dla klasyki, czyli zwykłych leniwych pierogów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/10/leniwe-pierogi-z-dynia-maslem-i.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem - poezja smaków na Twoim talerzu!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 45g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 500g dyni
  • 200g sera białego
  • 1 jajko
  • 180g mąki
  • sól do smaku
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis

Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem to danie, które zachwyci nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Delikatność sera białego idealnie komponuje się z aromatem dyni, tworząc niepowtarzalną symfonię smaków. Dodatek cynamonu dodaje daniu pikantności i głębi, zaś przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że to danie jest idealne na jesienne dni - gdy za oknem szaro i ponuro, leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem przyniosą do Twojego domu ciepło i radosną atmosferę. Spróbuj tego przepisu - przekonaj się, jak niewiele trzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego. Ta wegetariańska interpretacja klasycznego dnia to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Zaskocz swoich bliskich i podaj leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem na obiad - gwarantujemy, że poproszą o dokładkę!

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do momentu, aż będzie miękka. Gotową dynię blendujemy na gładką masę.
  • Ser biały mieszamy z ugotowaną i zblendowaną dynią, dodajemy jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Z przygotowanego ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zagniatamy, aby otrzymać charakterystyczny kształt leniwych pierogów.
  • W garnku z osoloną wodą gotujemy leniwe pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty, a następnie odcedzamy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mieszamy. Leniwe pierogi zalewamy cynamonowym masłem.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!