Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem, to pyszna odmiana dla klasyki, czyli zwykłych leniwych pierogów.
🍴 Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem - poezja smaków na Twoim talerzu!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 20g
Składniki
- 500g dyni
- 200g sera białego
- 1 jajko
- 180g mąki
- sól do smaku
- 50g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis
Leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem to danie, które zachwyci nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Delikatność sera białego idealnie komponuje się z aromatem dyni, tworząc niepowtarzalną symfonię smaków. Dodatek cynamonu dodaje daniu pikantności i głębi, zaś przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że to danie jest idealne na jesienne dni - gdy za oknem szaro i ponuro, leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem przyniosą do Twojego domu ciepło i radosną atmosferę. Spróbuj tego przepisu - przekonaj się, jak niewiele trzeba, aby stworzyć coś wyjątkowego. Ta wegetariańska interpretacja klasycznego dnia to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Zaskocz swoich bliskich i podaj leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem na obiad - gwarantujemy, że poproszą o dokładkę!
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do momentu, aż będzie miękka. Gotową dynię blendujemy na gładką masę.
- Ser biały mieszamy z ugotowaną i zblendowaną dynią, dodajemy jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Z przygotowanego ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zagniatamy, aby otrzymać charakterystyczny kształt leniwych pierogów.
- W garnku z osoloną wodą gotujemy leniwe pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty, a następnie odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon i mieszamy. Leniwe pierogi zalewamy cynamonowym masłem.
- Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!