Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami tradycyjnym przepisem na klops po bolońsku z włoskiego regionu Emilia-Romania. Głównym składnikiem dania jest mielona wołowina, dodatkami może być szynka parmeńska, mortadela lub boczek. W moim przepisie wykorzystałam szynkę, a smak klopsa wzbogaciłam dodatkiem startego parmezanu, suszonego oregano oraz rozmarynu. Klops możemy podawać na zimno do kanapek lub na ciepło z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków w parmezanowej panierce lub pieczonych ziemniaków księżnej – rozetek ziemniaczanych. Serdecznie polecam!
🍴 Klops po bolońsku z szynką parmeńską - 'Polpettone alla bolognese'
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 60 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 660 kcal
- Białko: 50 g
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcz: 30 g
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- 100 ml mleka
- 50 g startego parmezanu
- szklanka czerwonego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 100 g szynki parmeńskiej
- 400 g pomidorów z puszki
- sól, pierz
- ziele angielskie, liść laurowy
Przepis
Klops po bolońsku z szynką parmeńską, czyli 'Polpettone alla bolognese', to propozycja dla miłośników włoskiej kuchni, która zdobędzie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso mielone z dodatkiem parmezanu, owinięte szynką parmeńską to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aromatyczny sos pomidorowy z nutą czerwonego wina dodaje daniu głębi smaku. To danie jest idealne na rodzinny obiad czy weekendowy lunch. Pomimo, iż przyrządzenie tego dania zajmuje trochę czasu, efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Warto spróbować tego klasycznego włoskiego przepisu, który jest nie tylko smaczny, ale i sycący. 'Polpettone alla bolognese' jest też świetnym pomysłem na imprezowy bufet - podany w plastrach z pewnością zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Zatem czym prędzej zanurz się w smaki kuchni włoskiej oraz zachwyc rodzinę i przyjaciół tym wykwintnym daniem!
- W misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, mleko i starty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni poddusz cebulę i czosnek, a następnie dodaj do miski z mięsem.
- Przygotowany farsz uformuj w kształcie klopsa i owiń plastrami szynki parmeńskiej.
- W garnku rozgrzej oliwę, a następnie obsmaż na niej klopsa z każdej strony.
- Dodaj do garnka pomidory z puszki, ziele angielskie i liść laurowy.
- Podlej wszystko czerwonym winem i dusz na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
- Podawaj klopsa pokrojonego w plastry, polanego sosem i posypanego dodatkowym parmezanem.