Udostępnij Zapisz Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą to propozycja, która bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Sałatkę zrobiłam na kolację i na drugi dzień zabrałam sobie trochę do pracy. Smakowała świetnie i tuż po przygotowaniu i po nocy spędzonej w lodówce. Sałatki makaronowe uwielbiam polewać sobie już na talerzu ketchupem. Tym razem zrobiłam sałatkę, którą już na wstępnie wymieszałam z pikantnym ketchupem. Do tego odrobina oliwy, by makaron nie posklejał się ze sobą oraz dodatki w postaci papryki, czarnej fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek. Prosto, a pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej. Jedyne czego mi tutaj zabrakło, …
🍴 Wspaniała sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Białko: 15g
- Węglowodany: 60g
- Tłuszcz: 10g
- Błonnik: 8g
Składniki
- 200g makaronu bezglutenowego
- 1 puszka czarnej fasoli
- 200g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Przepis
Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą to przysmak, który zachwyci każdego. Jest nie tylko pożywna i zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie smaczna. Idealna na szybki lunch w pracy, kolację czy piknik w plenerze. Sałatka ta przekonuje zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Dodatek pieczarek nadaje jej charakteru, a czarna fasola dostarcza białka i błonnika. To świetny sposób na zdrowy posiłek, który zaspokoi głód, ale nie obciąży organizmu. Kolejnym atutem tej sałatki jest to, że jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby stworzyć tę pyszną potrawę. Wystarczy kilka składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie, i 15 minut wolnego czasu, aby przygotować tę sałatkę. Pamiętaj, że picie posiłków na zimno pomaga schudnąć, więc to jest idealna opcja dla osób dbających o linię.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż będą miękkie. Dodaj też odsączoną czarną fasolę, sól i pieprz. Smaż jeszcze kilka minut.
- Połącz makaron z pieczarkami i fasolą, dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno, udekoruj świeżymi ziołami.