Pulpeciki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 250 g miąższu bakłażana 70 g bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 3-4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Bakłażan Bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę (powinniśmy mieć ok. 250 g miąższu) i obsmażamy na patelni z 2-3 łyżkami oliwy ok. 10 minut do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Mięsne pulpeciki z bakłażanem w sosie pomidorowym Mięsne pulpeciki z bakłażanem w sosie pomidorowym W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Sos pomidorowy 800 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano kilka listków bazylii sól, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE Na oliwie szklimy cebulę, seler naciowy oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, mieszając od czasu do czasu. Pulpeciki Do mięsa dodajemy 2 jajka, bułkę tartą, starty ser, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz bakłażana. Z mięsa formujemy pulpeciki (ok. 50 g sztuka), które następnie obsmażamy na patelni. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.