Ciasto kokosowe na zimno

Ewelina
Ciasta
03.09.2014 8:48
Ciasto kokosowe na zimno

Przepis

Zapraszam Was na pyszne ciasto na zimno. Kokosowe, słodkie, pełne smaków i aromatów. Tak bardzo nam smakowało ciasto Lion, że postanowiłam zrobić podobne ciasto wykorzystując inne smaki. Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku. To kolejne, które zagości u nas na dłużej i będę je robiła.

Zapraszam na kawałek :-)

Składniki:

- 350 g herbatników - 1,5 paczki

- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone

- 250 ml śmietany kremówki

- 5 pojedynczych batonów bounty

- 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki

- 3 fixy do śmietany

- 2 łyżki cukru pudru

- garść wiórków kokosowych do posypania

- 2 pojedyncze batony bounty

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony bounty kroimy na małe kawałki.

Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.

Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu wiórkami i dekorujemy pokrojonymi batonami.

Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)