Przepis
Zapraszam Was na pyszne ciasto na zimno. Kokosowe, słodkie, pełne smaków i aromatów. Tak bardzo nam smakowało ciasto Lion, że postanowiłam zrobić podobne ciasto wykorzystując inne smaki. Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku. To kolejne, które zagości u nas na dłużej i będę je robiła.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki:
- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 pojedynczych batonów bounty
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- garść wiórków kokosowych do posypania
- 2 pojedyncze batony bounty
Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony bounty kroimy na małe kawałki.
Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu wiórkami i dekorujemy pokrojonymi batonami.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)