Przepis
Autorka tego przepisu, czyli Heidi Swanson ze 101 Cookbooks, powinna moim zdaniem dostać za niego nagrodę ☺.
Od dawna, jej strona jest jedną z moich największych inspiracji. Uwielbiam jej przepisy za prostotę, ciekawe połączenia smakowe i przystępność. Gdy natrafiłam na jej blogu na tą sałatkę i przeczytałam składniki, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Kukurydza, w bardzo prostej postaci, którą bardzo lubię, w połączeniu z kokosem i moim ulubionym tymiankiem smakuje tutaj wybornie. Słodko ziołowe nuty wspaniale tutaj współgrają. Ta sałatka zachwyca. Musicie jej spróbować :)
Sweetcorn salad with coconut & thyme
Sweetcorn salad with coconut & thyme
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.
SKŁADNIKI (2 porcje):
2 kolby młodej kukurydzy
3 łyżki oleju kokosowego virgin (polecam taki)
1 szklanka dużych, suszonych płatków kokosowych
3 łyżki listków świeżego tymianku
1 mała czerwona cebula
sok z połowy limonki
szczypta różowej soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw podprażamy nasze kokosowe płatki (pomijamy ten krok, jeśli kupiliśmy prażone). Na rozgrzanej patelni, dokładnie je "tostujemy" aby lekko się zarumieniły i nabrały chrupkości. Gdy są gotowe, przesypujemy je do miski.
Ziarna kukurydzy odkrajamy od kolby. Odstawiamy. Drobno siekamy cebulę i przygotowujemy resztę składników.
Sweetcorn salad with coconut & thyme
Na patelni na małym gazie zagrzewamy olej kokosowy, wrzucamy do niego kukurydzę i podsmażamy 2-3 minuty. Przesypujemy ją do miski, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Serwujemy od razu. Jeśli planujemy podać ją później, wtedy czekamy z dodaniem kokosowych płatków, aby pozostały chrupkie, należy je dodać do sałatki tuż przed jej podaniem.
Smacznego ☺