Przepis
Składniki:
150 g zimnego masła
szczypta soli
4 łyżeczki cynamonu
150 g cukru
1 jajko
225 g mąki
1-2 łyżki wody
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru,sól, żółtko i 1 łyżkę ciepłej wody. Ciasto zagniatamy jak jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wyciskamy kółka szklanką, a środek małym kieliszkiem, w ten sposób uzyskamy ciastko z dziurką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Każde ciastko smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką pozostałego cukru wymieszanego z cynamonem.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C ok 8-15 minut, aż ładnie się zarumieni. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut.