Orientalne bułeczki w stylu azjatyckim - inspirowane Bánh mì

Ewelina
Przekąski
21.09.2023 11:26
Orientalne bułeczki w stylu azjatyckim - inspirowane Bánh mì

Składniki

Składniki:

  • 10 maślanych bułeczek
  • Szarpany kurczak (alternatywnie inne mięso, tofu lub smażone krewetki)
  • Świeży ogórek
  • Marchewka w zalewie
  • Cebula w zalewie
  • Kolendra
  • Orzechy ziemne

Sos:

  • Majonez
  • Pulpa z mango (najlepiej z puszki)
  • Przyprawa curry

Zalewa do marchewki i cebuli:

  • 1/3 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru

Przepis

Przygotowanie:

Bułeczki: Kupione maślane bułeczki są lekko słodkie i zazwyczaj pakowane po 10-12 sztuk. Dostępne w większości dużych marketów (biedronka, lidl). Bułeczki przekrawamy i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku, aby stały się chrupiące.

Kurczak: Podwójną pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Następnie umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 160°C. Można dodać trochę wody lub sosu BBQ podczas pieczenia. Po upieczeniu, używając dwóch widelców, rozrywamy mięso na mniejsze kawałki. Jeśli po upieczeniu i po doprawieniu mięsą wydaje nam się za mało doprawione możemy dodać więcej gotowego sosu BBQ. Lub sami zredukować trochę ketchupu z miodem, papryką słodką i papryką wędzoną i doprawić. 

Piklowana cebula i marchew: Cebulę kroimy w drobne piórka, a marchewkę w cienkie słupki. Obie warzywa umieszczamy w słoiku i zalewamy mieszanką wody, cukru i octu. Pozostawiamy do marynowania przez co najmniej godzinę.

Dodatkowo kroimy ogórka w słupki i siekamy orzechy.

Sos: Majonez łączymy z pulpą z mango i dodajemy curry. Proporcje można dostosować do własnych preferencji. Dla przykładu: na dwie łyżki majonezu można dodać 4 łyżki pulpy z mango i 1 łyżkę przyprawy curry.

Komponowanie bułeczki: Nakładamy sos na obie strony bułki, następnie układamy kurczaka, marchewkę, cebulę, ogórka i kolendrę. Na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!