Rydze w sosie śmietanowym z makaronem, to jedno z moich ulubionych połączeń obiadowych jesienią.
🍴 Rydze w sosie śmietanowym z makaronem: Szybki i smaczny obiad
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500 kcal
- Tłuszcze: 30 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 10 g
Składniki
- 250 g rydzów
- 200 g makaronu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Przepis
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem to doskonały pomysł na prosty i szybki obiad. Rydze są grzybami o wyjątkowym aromacie, które doskonale komponują się ze śmietaną. Dodatek makaronu sprawia, że danie jest sycące i daje energię na cały dzień. Przepis jest prosty, i nawet początkujący kucharz powinien sobie z nim poradzić. Ważne jest, aby rydze były świeże i dobrze umyte, a makaron al dente, czyli tak ugotowany, by był 'do zęba' - nie za twardy, ale też nie za miękki. Sos śmietanowy z rydzami jest delikatny i aromatyczny, idealnie pasuje do makaronu. To danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a efekt jest naprawdę wartościowy. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Smacznego!
- Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oleju i masło. Gdy masło się rozpuści, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodaj umyte i pokrojone rydze, smaż do momentu, aż puszczą wodę. Po czym zredukuj ogień i smaż jeszcze przez 5 minut.
- W między czasie ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Do patelni z rydzami dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj. Sos gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
- Odcedzony makaron wymieszaj z sosem śmietanowym z rydzami. Smacznego!