Labneh - Domowy ser z jogutów greckich!

Ewelina
Przekąski
20.09.2023 11:26
Labneh - Domowy ser z jogutów greckich!
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 2 opakowania greckiego jogurtu (każde po 500 g)
  • 1 łyżeczka soli

Przybory:

  • Sito
  • Czysta ściereczka lub gaza
  • Miska
  • Pojemnik z pokrywką do przechowywania sera

Przepis

Przygotowanie składników: Upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki oraz przybory.

Mieszanie jogurtu z solą: W misce wymieszaj greckie jogurty z łyżeczką soli. Dokładnie wymieszaj, aby sól równomiernie się rozprowadziła.

Przygotowanie sita: Umieść sitko na misce, aby serwatka mogła swobodnie odcedzać się z sera.

Układanie ściereczki lub gazy: Na sicie rozłóż czystą ściereczkę kuchenną lub gazę. Powinna być ona na tyle duża, abyś mógł/ mogła zawiązać jej końce, tworząc swego rodzaju torebkę.

Przekładanie masy serowej: Na ściereczkę lub gazę przełóż masę jogurtową.

Odczekanie: Zawiąż ściereczkę lub gazę, tworząc torebkę, w której będzie się znajdować masa serowa. Umieść torebkę na sicie i pozostaw w lodówce na 48 godzin. W tym czasie serwatka powinna się w pełni oddzielić, a masa serowa zgęstnieć.

Wyjmowanie sera: Po 48 godzinach wyjmij torebkę z lodówki. Ostrożnie otwórz ją i przełóż ser do pojemnika z pokrywką.

Sprawdzenie konsystencji: Ser powinien być gęsty i kremowy. Jeśli chcesz jeszcze gęstszy ser, możesz pozostawić go na sicie na dłużej, aby jeszcze więcej serwatki się odparowało.

Podawanie: Ser labneh możesz podawać na różne sposoby – jako dodatek do sałatek, jako bazę do dipów czy jako spread na chleb czy kanapki. Doskonale łączy się z oliwą z oliwek, świeżymi ziołami czy orzechami.

Przechowywanie: Ser przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Powinien zachować świeżość przez około 1-2 tygodnie.

Mam nadzieję, że ser będzie smaczny!