Słodkie racuszki z cukinią

Śniadania
19.09.2023 10:31
Słodkie racuszki z cukinią

Przepis na słodkie placuszki z cukinią idealne na śniadanie placki z cukinią

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/slodkie-placuszki-cukinia/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodkie racuszki z cukinią - idealne na słodkie śniadanie

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 225 kcal
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 30g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis

Czas na niecodzienny przepis na słodki początek dnia! Proste i szybkie w przygotowaniu słodkie racuszki z cukinią to propozycja, która zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Starannie wyselekcjonowane składniki gwarantują nie tylko smakowite doznania, ale także porcję zdrowych składników odżywczych. Cukinia, będąca głównym składnikiem tych racuszków, to skarbnica witamin i minerałów! Dodatek jajka i mąki sprawia, że racuszki są sycące i stanowią pełnowartościowy posiłek. Do ich przygotowania nie będziesz potrzebować wielu składników, a przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy podwieczorek. Uwierz mi, że połączenie cukinii ze słodkością ciasta to strzał w dziesiątkę. Spróbuj koniecznie!

  • Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
  • Do startych cukinii dodajemy jajko, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe racuszki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podajemy racuszki na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem.