Papryczki jalapeno w zalewie

Przetwory
19.09.2023 10:40
Papryczki jalapeno w zalewie

Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/papryczki-jalapeno-zalewie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pikantne Papryczki Jalapeno w Zalewie - Idealny dodatek do każdej potrawy

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 30 kcal na 100 g
  • Tłuszcz: 0,2 g na 100 g
  • Węglowodany: 7 g na 100 g
  • Białko: 1,3 g na 100 g

Składniki

  • 500 g świeżych papryczek jalapeno
  • 1 litr wody
  • 1 litr białego octu
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • Gałązka świeżego koperku

Przepis

Papryczki Jalapeno w Zalewie to jeden z tych przepisów, które powinni znać wszyscy miłośnicy pikantnych dodatków. Papryczki Jalapeno są odpowiednio pikantne, ale nie na tyle, aby przesłoniły resztę smaków. Dzięki temu idealnie komponują się zarówno z łagodnymi daniami, jak i tymi bardziej wyrazistymi. Ta zalewa jest niezwykle prosta do przygotowania, a jej prawdziwy smak docenisz już po kilku dniach. Możesz ją przechowywać na długo w lodówce, więc jedno gotowanie wystarcza na długi czas. Dodatek soli i cukru sprawia, że zalewa ma delikatnie słono-słodki posmak, który idealnie podkreśla pikantność jalapeno. Gałązka koperku dodaje zaskakującego, ale niesamowicie pasującego do reszty składników smaku. Wszystko to sprawia, że ta zalewa to prawdziwa eksplozja smaków. Jeżeli więc szukasz przepisu na coś oryginalnego, co zaskoczy wszystkich domowników - to jest coś dla Ciebie!

  • Dokładnie umyj papryczki, zostawiając ogonki. Jeżeli preferujesz mniej pikantne papryczki - usuń nasiona i białe żebro.
  • Wrzuć wszystkie papryczki do dużego garnka, dodaj cukier, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna pieprzu i gałązkę koperku.
  • Do garnka wlej ocet i wodę, tak żeby wszystkie papryczki były przykryte.
  • Gotuj na średnim ogniu około 20 minut od momentu, gdy zacznie wrzeć.
  • Gorące papryczki wyłóż do słoików, a następnie zalej zalewą. Ściślej zamknij słoiki.
  • Ostudź słoiki w temperaturze pokojowej, a potem przechowuj je w lodówce.