Przepis na ciasto dyniowe z masłem orzechowym
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-dyniowo-orzechowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Ciasto dyniowo-orzechowe - idealne na jesienne popołudnie
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 33 g
- Białko: 4 g
Składniki
- 1 mała dynia (ok. 1 kg)
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 240 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Przepis
Ciasto dyniowo-orzechowe to doskonały pomysł na wykorzystanie dyni w sezonie. Jest to ciasto o intensywnym smaku dyni, podkreślonym przez słodycz brązowego cukru, wanilię i rozgrzewający cynamon. Orzechy dodają ciastu chrupkości, dzięki czemu staje się ono nie tylko smaczne, ale również ciekawe w smaku. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, więc będzie idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbujcie koniecznie tego przepisu jesienią, gdy dynie są najsmaczniejsze. Smacznego!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie dynię blendujemy na puree.
- W dużej misce mieszamy jajka, cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Dodajemy do nich puree z dyni.
- W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Następnie stopniowo dodajemy te składniki do mokrej mieszaniny, cały czas mieszając.
- Orzechy włoskie siekamy i dodajemy do ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Piekarnik obniżamy do 160 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia, następnie pokroić na kawałki i podawać.