Schab w śmietanie z pieczarkami

Ewa
Obiad
06.10.2020 9:08
Schab w śmietanie z pieczarkami

Schab w śmietanie z pieczarkami To z pewnością jeden z tych lepszych przepisów na schab na blogu;) Choć jego przygotowanie wymaga trochę pracy, na prawdę warto go zrobić. Polecam bardzo. - około 1 kg schabu bez kości - 500 g pieczarek - 200-300 g boczku - 3-4 małe cebule - 500 ml śmietanki 30-36% - mielona papryka słodka - majeranek - sól, pieprz - olej Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki/w ósemki. Na patelnię z pieczarkami wrzucamy boczek z cebulą i smażymy razem jeszcze 1-2 minutki. Ja tym razem podałam go w towarzystwie sałatki z roszponki, ale razem z kaszą i buraczkami też smakuje fantastycznie. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je na rumiano. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony niewielką ilością roztartego w dłoniach, suszonego majeranku. Świetnie sprawdzi się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości, jak również na niedzielny obiad, ale wówczas (przy mniejszej ilości osób) warto zmniejszyć ilość składników 😉 Rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/06/schab-w-smietanie-z-pieczarkami/