Smalec pieczony w słoikach

kardamonovy
Przekąski
14.09.2023 20:34
Smalec pieczony w słoikach

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/smalec-pieczony-w-sloikach/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Smalec pieczony w słoikach - przepis na tradycyjny polski przysmak

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 700 kcal
  • Tłuszcz: 70g
  • Węglowodany: 5g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku

Przepis

Kuchnia polska jest pełna tradycyjnych przysmaków, które od pokoleń cieszą podniebienia. Jednym z nich jest smalec - tłuszcz wieprzowy, który znajduje zastosowanie w wielu przepisach. Prezentujemy prosty i szybki przepis na smalec pieczony w słoikach. Będzie on idealnym dodatkiem do kanapek lub polskich dań. Połączenie słoniny, czosnku, cebuli i majeranku daje niepowtarzalny smak, którym zachwycisz swoją rodzinę i znajomych. Przygotowanie smalcu nie jest trudne, a cały proces nie zabierze Ci wiele czasu. Najważniejsza jest cierpliwość podczas pieczenia - smalec musi długo piec się w niskiej temperaturze, aby zrobił się złoty i chrupiący. Jego przechowywanie też nie sprawi Ci problemu - wystarczy umieścić go w słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście smalcu samodzielnie w domu, koniecznie musicie to zmienić. Ten domowy przysmak na pewno przekona Was do siebie.

  • Słoninę należy pokroić w kostkę, a następnie umieścić w garnku. Dodać obrany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy.
  • Wszystko razem wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Smalec piec przez około 3 godziny, aż do nabrania złotego koloru.
  • Pod koniec pieczenia smaku dodamy majeranek. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • Przesączone składniki przełożyć do słoików. Napełnić słoiki smalcem tak, aby przykryć składniki. Słoiki zamknąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Gotowy smalec przechowywać w chłodnym miejscu.