Ciasto makowo-orzechowe z masą kajmakową na waflach. Czy Wam też wydaje się ono takie świąteczne? Ciasto Maczek wychodzi wysokie i podzielne. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Kiedy się ogrzeje, masa kajmakowa mięknie. Ciasto makowe: - 5 jajek - 3/4 szkl. cukru - 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 2/3 szkl. mąki pszennej - 1 szkl. mielonego maku - 1 szkl. mielonych orzechów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Masa: - 300 g masła - 1 puszka masy kajmakowej (około 500g) Nasącz: - 3/4 szkl. wody - sok z 1/2 cytryny - 1 …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://smakinatalerzu.pl/2021/11/20/ciasto-maczek-na-waflach/