Deser a la monte

Magdalena
Desery
14.09.2023 10:40
Deser a la monte

Mała ilość składników, krótki czas przygotowania. Idealna propozycja, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub gdy za chwilę mają nas odwiedzić goście 😉 Prosto, słodko i pysznie. Czasem nie trzeba nic więcej 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkieokruszki.pl/deser-a-la-monte/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wyjątkowy deser a la Monte: Słodki sposób na poprawę nastroju

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 488 kcal
  • Tłuszcze: 27g
  • Węglowodany: 52g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 opakowanie ciastek digestive
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • śmietanka do dekoracji

Przepis

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz oryginalnego przepisu na deser, który zachwyci wszystkich domowników, ten przepis na a la Monte na pewno zaspokoi Twoje oczekiwania. Czyli połączenie kruchego, ciasteczkowego dna, aksamitnej galaretki czekoladowej i lekkiej pianki. Doprawione nutą wanilii, tworzy nieodparty miks smaków, który zostaje w pamięci na długo. Doskonałe połączenie smaków i konsystencji sprawia, że a la Monte to deser, który skradnie serca wszystkich miłośników słodkości. Przygotowanie takiego deseru jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Dessert a la Monte to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić!

  • Zacznij od przygotowania spodu. Rozdrobnij ciastka, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno foremek.
  • Żelatynę rozpuść w pół szklanki zimnej wody i odstaw na kilka minut.
  • W międzyczasie, w garnku zagotuj mleko z cukrem. Gdy masa zacznie wrzeć, dodaj do niej żółtka ciągle mieszając.
  • Następnie do gotującego się mleka dodaj czekoladę i ciągle mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Teraz dodaj żelatynę do mleka z czekoladą i dobrze wymieszaj.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasteczka w foremkach i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie deser a la Monte jest gotowy do podania. Przed podaniem można go jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną.