Mała ilość składników, krótki czas przygotowania. Idealna propozycja, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub gdy za chwilę mają nas odwiedzić goście 😉 Prosto, słodko i pysznie. Czasem nie trzeba nic więcej 😉
🍴 Wyjątkowy deser a la Monte: Słodki sposób na poprawę nastroju
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 488 kcal
- Tłuszcze: 27g
- Węglowodany: 52g
- Białko: 8g
Składniki
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 czekolada mleczna
- 1 opakowanie ciastek digestive
- 50g masła
- 1/2 szklanki wody
- śmietanka do dekoracji
Przepis
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i szukasz oryginalnego przepisu na deser, który zachwyci wszystkich domowników, ten przepis na a la Monte na pewno zaspokoi Twoje oczekiwania. Czyli połączenie kruchego, ciasteczkowego dna, aksamitnej galaretki czekoladowej i lekkiej pianki. Doprawione nutą wanilii, tworzy nieodparty miks smaków, który zostaje w pamięci na długo. Doskonałe połączenie smaków i konsystencji sprawia, że a la Monte to deser, który skradnie serca wszystkich miłośników słodkości. Przygotowanie takiego deseru jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Dessert a la Monte to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić!
- Zacznij od przygotowania spodu. Rozdrobnij ciastka, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno foremek.
- Żelatynę rozpuść w pół szklanki zimnej wody i odstaw na kilka minut.
- W międzyczasie, w garnku zagotuj mleko z cukrem. Gdy masa zacznie wrzeć, dodaj do niej żółtka ciągle mieszając.
- Następnie do gotującego się mleka dodaj czekoladę i ciągle mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Teraz dodaj żelatynę do mleka z czekoladą i dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasteczka w foremkach i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie deser a la Monte jest gotowy do podania. Przed podaniem można go jeszcze dodatkowo udekorować bitą śmietaną.