Szakszuka na zielono

Magda
Śniadania
13.09.2023 15:41
Szakszuka na zielono

SKŁADNIKI Szakszuka na zielono 100 g bobu* 150 g fasolki szparagowej 150 g groszku 50 g parmezanu cebula ząbek czosnku natka pietruszki listki bazylii peperoncino oliwa z oliwek sól i pieprz * Poza sezonem na świeże warzywa możemy wykorzystać mrożonki. PRZYGOTOWANIE Szakszuka na zielono W garnku zagotowujemy wodę, następnie wrzucamy fasolkę, groszek oraz bób i gotujemy ok. 2-3 minuty. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę razem z ząbkiem czosnku. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wrzucamy odcedzone warzywa i …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/szakszuka-na-zielono/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szakszuka na zielono - zdrowa i smaczna

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 260 kcal
  • Tłuszcz : 16g
  • Węglowodany: 17g
  • Białko: 11g

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały brokuł (około 200g)
  • 1 pęczek szpinaku (około 200g)
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • świeża natka pietruszki do podania

Przepis

Szakszuka to popularne danie z kuchni bliskowschodniej, które zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie pomidorów, ale my proponujemy wegetariańską wersję na zielono. Ta szakszuka pełna jest zdrowych warzyw takich jak brokuł i szpinak. Dodatek kuminu i kolendry sprawia, że smakuje wyjątkowo, a aromat unoszący się nad patelnią rozbudzi apetyt każdego. Jajka, które dodajemy na końcu, to źródło wartościowego białka. Danie jest proste i szybkie do przygotowania, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie. Szakszukę na zielono możesz podać na śniadanie, lunch lub lekką kolację. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do grilla. Ten przepis to doskonały sposób na zdrowe i pyszne zaspokojenie głodu. Spróbuj!

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną.
  • Dodaj posiekaną zieloną paprykę i brokuły. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa będą lekko zrumienione.
  • Dodaj szpinak i przyprawy - sól, pieprz, kumin i kolendrę. Mieszaj, aż szpinak zmięknie.
  • Zrób cztery miejsca na patelni i wbij do nich jajka. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż aż jajka będą gotowe według własnych upodobań.
  • Podawaj szakszukę na zielono posypaną natką pietruszki.