Cukinia panierowana

kardamonovy
Przekąski
14.09.2023 20:34
Cukinia panierowana

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/cukinia-panierowana/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Crispy Panierowana Cukinia - Przepis na pikantny przysmak

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150
  • Tłuszcz: 8g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, zdrową i smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu, ten przepis na panierowaną cukinię jest dla Ciebie. Panierowana cukinia to danie, które można przygotować na wiele sposobów, jednak nasz przepis to połączenie chrupiącej panierki z delikatnością cukinii. Dodatek słodkiej papryki nadaje całości lekkiego, pikantnego smaku. Idealnie pasuje jako przekąska podczas wieczornego seansu filmowego lub jako dodatek do mięsnych dań. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, pełnym witamin i minerałów, a wykonanie jej w sposób panierowany pozwala na zachowanie wszystkich jej zdrowych właściwości. Cukinia jest również doskonałym źródłem potasu i błonnika. Przygotowanie tej potrawy jest nieskomplikowane i szybkie, a efektem końcowym jest bardzo aromatyczne danie o wyraźnym smaku. Polecamy!

  • Cukinię kroimy w cienkie plastry. W miseczce mieszamy bułkę tartą z papryką, solą i pieprzem.
  • W kolejnej miseczce rozkłóć jajka, a w trzeciej umieść mąkę. Każdą plaster cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku, a na końcu panierujemy w bułce tartej.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cukinię na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładamy cukinię na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy gorące, najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym.