Składniki: 1 kg obranej dyni 1 kg gruszek 1 laska wanilii 2 łyżki cukru (opcjonalnie) sok z jednej cytryny Dynię i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Po tym czasie miażdżymy dynię i gruszki (ja robiłam to tłuczkiem do ziemniaków), dolewamy do nich sok z cytryny i gotujemy już bez pokrywki, aż do redukcji płynu. Z tej ilości składników, wyszły mi 4 bardzo małe słoiki – jak dla mnie w zupełności wystarczy. Kwestia cukru jest indywidualna, jakbym mogła nie dodawałabym go wcale (miałam naprawdę słodkie produkty), musicie próbować i dosładzać według własnych potrzeb. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy z niej ziarenka – dokładamy do garnka (jedno i drugie). Przede mną jeszcze jeden przepis z dynią, ale zostanie opublikowany dopiero za miesiąc.