Przepis na babeczki z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/przepis-na-szarlotkowe-babeczki/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Szarlotkowe babeczki - przysmak, któremu nie można się oprzeć!
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 46 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis
Te szarlotkowe babeczki to prawdziwy przysmak o tradycyjnym smaku, który pokochają wszyscy miłośnicy polskich jabłek. Idealne na spotkania rodzinne, imieniny, urodziny czy inne okazje. Dzięki prostym składnikom, które zwykle mamy w domu, możemy je upiec w każdej chwili. Ciasto jest miękkie, puszyste, a jabłka pachnące i soczyste. W połączeniu z aromatem cynamonu tworzą niezapomniane połączenie smaków. Dodatkowo, nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych by je przygotować. Prosty przepis krok po kroku pomoże Ci upiec idealne babeczki. Daj się skusić i spróbuj!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko krótko mieszamy.
- Następnie dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu należy je odstawić na 10 minut.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną.
- Następnie na ciasto wykładamy łyżkę jabłek i formujemy babeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
- Pieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!