Puszyste cytrynowe ciasto z obłędnym kremem borówkowym
🍴 Niesamowite ciasto z kremem borówkowym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 5g
Składniki
- 100g mąki pszennej
- 200g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250g borówek
- 250ml śmietany 30%
- 50g cukru pudru
Przepis
To ciasto z kremem borówkowym to prawdziwy hit każdej imprezy. Prosty w wykonaniu przepis sprawi, że popiszesz się swoimi zdolnościami kulinarnymi. Kruche ciasto idealnie łączy się z owocowym kremem, a borówki dodają deserowi niepowtarzalnego charakteru. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby przygotować to ciasto. Wystarczy, że podążysz za podanym krokiem po kroku przepisem. Idealne na rodzinny deser albo jako przekąska na przyjęcie. Spróbuj zrobić to ciasto już dziś i przekonaj się, jak smakuje. Na pewno nie pożałujesz! Czas spędzony w kuchni na pewno się opłaci, gdy zobaczysz zadowolone miny swoich bliskich. Zachęcam do eksperymentowania z przepisem, dodaj swoje ulubione owoce lub polej ciasto polewą czekoladową. Możliwości są nieograniczone!
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaj jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- W międzyczasie przygotuj krem. Borówki przełóż do rondelka, dodaj cukier puder i gotuj na małym ogniu, aż borówki zaczną puszcząć sok.
- Gotowe borówki przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Otrzymaną masę połącz ze śmietaną i dobrze wymieszaj.
- Przygotowany krem rozsmaruj na ostudzonym cieście. Ciasto z kremem borówkowym jest gotowe!