Polecam miłośnikom łagodnych smaków 🙂 Składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 100 g mąki ziemniaczanej 220 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oleju masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową) 2 budynie waniliowe 1 cukier wanilinowy 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temp. pokojowej) ponadto 2 kg jabłek cukier (według uznania i słodkości jabłek) 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl. To drugi przepis na szarlotkę królewską na moim blogu, a nie wiem czy ostatni, bo ciasta z jabłkami to ulubione wypieki mojej córki. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć. Blaszkę o wymiarach 24×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Krem podzielić na pół. 1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Szarlotka jest lekka, z masą budyniową, na puszystym biszkopcie, dodatkowo nasączonym sokiem jabłkowym. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki. Ciasto wykończyłam domową granolą, która świetnie komponuje się z prażonymi jabłkami i cynamonem. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Na jabłka połowę kremu. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przygotować ciasto na biszkopt. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku.