1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki wody 1,5 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki wody 1,5 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia wszystkie składniki wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy. Następnie foremkę z zanurzamy w tłuszczu i lekkim ruchem unosimy, ciastko powinno spaść ale czasem trzeba sobie pomóc widelcem, lub patyczkiem od szaszłyków (sprawdza się rewelacyjnie). Rozgrzaną foremkę osączmy i zanurzamy w cieście na około 5 sekund, ale tylko do górnej krawędzi.. Foremkę zostawiamy w patelni aby się dogrzała i powtarzamy czynność, aż upieczemy wszystko. W rondelku bądź na patelni rozgrzewamy tłuszcz.