Słoneczne babeczki

Desery
25.08.2023 8:28
Słoneczne babeczki

Przepis na pyszne babeczki z morelami i serkiem wiejskim

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/sloneczne-babeczki/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słoneczne Babeczki - słodka radość prosto z piekarnika

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcze: 9 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Białko: 3 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Gralowane skórki z dwóch cytryn
  • szczypta soli

Przepis

Słoneczne babeczki to pyszny deser, który z łatwością przygotujesz w domu. Ich niepowtarzalny smak i przepiękny wygląd zachwycą każdego. Są delikatne, puszyste i mają subtelny cytrynowy posmak, który doskonale kontrastuje z ich słodkością. Są idealne na popołudniową kawę, jako deser po obiedzie, a także doskonale sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Prezentują się niezwykle apetycznie i są nieodparcie kuszące. Tworząc te babeczki, wprawisz swoją kuchnię w prawdziwy zachwyt. Każdy kęs jest prawdziwą symfonią smaków, która przenosi cię do słonecznego lata. Przygotowanie tych słodkości to prawdziwa przyjemność, a ich smak z pewnością zostanie doceniony przez każdego łasucha. Nie czekaj więc i przygotuj je już dzisiaj - nie pożałujesz!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj dwanaście foremek do babeczek, wstaw do nich papierowe koszyczki.
  • W misce mieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz razem jajka, olej, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę cytrynową.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników.
  • Rozdziel ciasto do przygotowanych foremek. Piecz przez 20-25 minut, aż babeczki będą lekko złote.
  • Ostudź babeczki na kratce. Po ostygnięciu można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.