Popękane ciasteczka czekoladowe

Desery
02.10.2023 11:13
Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/popekane-ciasteczka-czekoladowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Popękane ciasteczka czekoladowe - ciastka idealne dla łasuchów

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 180 kcal na ciastko
  • Tłuszcz: 9g na ciastko
  • Węglowodany: 25g na ciastko
  • Białko: 3g na ciastko

Składniki

  • 200g ciemnej czekolady
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g kakao

Przepis

Te popękane ciasteczka czekoladowe są marzeniem każdego łasucha! Połączenie słodkiej, topionej czekolady z delikatnymi nutami wanilii tworzy magię, której nie można się oprzeć. Pomimo swojego wykwintnego smaku, ciasteczka są niesamowicie proste w przygotowaniu. Mogą być świetnym projektowym dla dziecięcych rączek, na deszczowe popołudnie. Dodatkowo, dzięki temu przepisowi, możesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym deserem, którego na pewno nie znajdą w lokalnym cukierni. Więc czekaj nie dłużej i poświęć chwilę na stworzenie tych nieziemsko pysznych ciasteczek. Twoi domownicy będą ci wdzięczni!

  • Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • W rondelku łagodnie topimy czekoladę i masło, po czym odkładamy na bok, aby nieco ostygło.
  • W misce mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii, a następnie dodajemy połowę ostygłej czekolady.
  • Oddzielnie mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i kakao, po czym dodajemy do miski z jajkami i czekoladą. Wszystko razem mieszamy na niskich obrotach miksera.
  • Dodajemy resztę czekolady i jeszcze raz mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha, układamy je na blachę i pieczemy przez 10 minut.
  • Gotowe ciasteczka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na blachę, zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka się rozpłyną.

Wypieki Beaty