Przepis
ciasto czekoladowe:
200 gramów czekolady gorzkiej
3/4 szklanki cukru
250 gramów masła lub margaryny
6 jaj
300 gramów mąki pszennej (dałam tortową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 szklanka cukru (dopełnić do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
2 łyżki kaszy manny
4 jaja
cukier puder do posypania
Czekolady roztopić razem z masłem (margaryną) w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach, potem dodać roztopioną czekoladę z masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Twaróg utrzeć z jajami (całymi), dodać budyń, kaszę, cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.
Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę serową.
Na masę serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta czekoladowego.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.