Przepis na czekoladowe babeczki brownie z wiśniami
🍴 Nieziemskie babeczki brownie z wiśniami
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 27 g
- Białko: 4 g
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g wiśni
- cukier puder do posypania
Przepis
Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na deser, to te babeczki brownie z wiśniami na pewno poprawią Ci humor! Są idealnie wilgotne, intensywnie czekoladowe z kwaśnym akcentem wiśni. Cukier puder na wierzchu dodaje im eleganckiego wyglądu. Babeczki są proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego! Kuszą swoim wyglądem i smakiem - są po prostu nie do opisania. Kilka składników, trochę czasu, a efekt jest naprawdę niesamowity. Uwierz mi, po jednym kęsie będziesz chciał więcej! Co więcej, są doskonałym pomysłem na deser na specjalne okazje. Jeżeli jesteś fanem połączenia czekolady z owocami, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Wiśnie dodają babeczkom nie tylko smaku, ale też pięknie komponują się z ciemnym kolorem brownie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu - naprawdę warto!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na babeczki wykładamy papierowymi koszyczkami.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, a masło kroimy w kostkę. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa. Gdy składniki się połączą, zdajemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, do jajek wlewamy ostudzoną czekoladę, a potem dodajemy suche składniki. Całość mieszamy, ale nie za długo - tylko do połączenia składników.
- Do każdego koszyczka wkładamy po jednej łyżce ciasta, następnie dodajemy wiśnie (około 4-5 na każdą babeczkę) i znów przysypujemy ciastem. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy babeczki z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.