Jak zbliża się weekend to oczywiście serwuję ciasto też tak macie w wolne dni ? jeżeli narobiłam wam apetytu to zapraszam po przepis na kuchnia domowa agi
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/08/jabecznik-szarlotka-na-kruszonce-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Szarlotka na kruszoncę z powidłami śliwkowymi – idealna propozycja na jesienne popołudnie
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 300
- tłuszcze: 10 g
- węglowodany: 55 g
- białko: 3 g
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis
None
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w dużej misce.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na dwie równe części.
- Pierwszą część ciasta wylep blaszkę do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
- Obierz jabłka, pokrój na plasterki, układaj na powidłach i posyp cynamonem.
- Drugą część ciasta rozkrusz rękami i wyłóż na jabłka.
- Piecz w piekarniku przez około 40 minut.