SZARLOTKA NA KRUSZONCE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Agnieszka
Ciasta
18.08.2023 12:54
SZARLOTKA NA KRUSZONCE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Jak zbliża się weekend to oczywiście serwuję ciasto też tak macie w wolne dni ? jeżeli narobiłam wam apetytu to zapraszam po przepis na kuchnia domowa agi

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/08/jabecznik-szarlotka-na-kruszonce-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szarlotka na kruszoncę z powidłami śliwkowymi – idealna propozycja na jesienne popołudnie

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 300
  • tłuszcze: 10 g
  • węglowodany: 55 g
  • białko: 3 g

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis

None

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w dużej misce.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie równe części.
  • Pierwszą część ciasta wylep blaszkę do pieczenia.
  • Na ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
  • Obierz jabłka, pokrój na plasterki, układaj na powidłach i posyp cynamonem.
  • Drugą część ciasta rozkrusz rękami i wyłóż na jabłka.
  • Piecz w piekarniku przez około 40 minut.