Przepis na syrop pomarańczowy

Koktajle
09.01.2024 16:50
Przepis na syrop pomarańczowy

Przepis na syrop pomarańczowy do kawy, herbaty i nie tylko

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/syrop-pomaranczowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowy syrop pomarańczowy - idealny do napojów i deserów

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 60 kcal na porcję
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 15g
  • Białko: 0g

Składniki

  • 6 dużych pomarańczy
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki kwasu cytrynowego

Przepis

Ten przepis na domowy syrop pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. Jest prosty do wykonania i zawiera tylko naturalne składniki, co sprawia, że ​​jest znacznie zdrowszy niż kupne alternatywy. Dodatek kwasu cytrynowego dodaje lekki kwaskowaty smak, który doskonale komponuje się z słodkością pomarańczy i cukru. Syrop ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor i bogaty smak, który z pewnością wzbogaci każdy napój czy deser. Przygotuj dzbanek swojej ulubionej lemoniady i dodaj do niej ten syrop, a zobaczysz, jak bardzo zmieni się jej smak. Syrop pomarańczowy sprawdzi się też świetnie jako dodatek do lodów, ciast czy koktajli. Pozwól sobie na odrobinę luksusu z tym przepisem na domowy syrop pomarańczowy.

  • Umyj pomarańcze i pokrój je na cienkie plasterki.
  • W dużym garnku dodaj wodę, cukier i plasterki pomarańczy. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
  • Po osiągnięciu wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i dodaj kwas cytrynowy. Duś około 60 minut, aż syrop będzie miał złoty kolor i gęstą konsystencję.
  • Przecedź syrop przez sitko do czystego słoika, usuwając plasterki pomarańczy. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.