Przepis na domowe maślane rogale z makiem
🍴 Tradycyjne rogale maślane - recepura jak z francuskiej piekarni
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 678 kcal
- Tłuszcze: 32g
- Węglowodany: 80g
- Białko: 9g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 250g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 125ml ciepłego mleka
Przepis
Rogale maślane, znane również jako croissanty, to absolutnie klasyczna pozycja na francuskim śniadaniu. Są kruche, delikatne i pełne pysznych warstw słodkiego masła. Dzięki temu przepisowi, już nie musisz jechać do Francji, żeby zjeść prawdziwe rogale maślane! Możesz je zrobić w domu, używając prostych składników, które możesz znaleźć w każdym sklepie. Przygotowanie rogali jest niezwykle satysfakcjonujące i wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest użycie dobrej jakości masła i dokładne wykonanie każdego kroku. Właśnie to sprawia, że rogaliki są takie pyszne. Pamiętaj, żeby piec rogaliki na złoty kolor - tak są najsmaczniejsze. Na koniec, pozwól im ostygnąć przed podaniem. Idealne do kawy lub herbaty na śniadanie, mogą być również świetną przekąską w ciągu dnia. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jestem pewna, że pokochasz te rogale maślane! Smacznego!
- W dużej misce wymieszaj drożdże, 2 łyżki cukru i ciepłe mleko. Pozostaw na 10 minut.
- Dodaj do miski mąkę i sól, dodaj rozpuszczone masło i jajko. Wymieszaj wszystko, aż uzyskasz gładkie ciasto. Zostaw w ciepłym miejscu na 1.5 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na 8 części, zrób z nich kule. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na kształt trójkąta, zwiń w rulon do środka, tworząc kształt rogalika. Każdy rogalik powinien być pokryty masłem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż staną się złote.
- Pozwól im ostygnąć przed podaniem.