..tego ciasta nie jadłam od szkoły podstawowej czyli całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...
🍴 Bananowiec z bitą śmietaną - deser, któremu nie oprzesz się
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 500kcal
- tłuszcz: 30g
- węglowodany: 50g
- białko: 5g
Składniki
- 200g herbatników
- 100g masła
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500g mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Przepis
Już teraz masz szansę spróbować wyjątkowego deseru, którym jest bananowiec z bitą śmietaną. Ten przepis to nie tylko smaczny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, ale też doskonała propozycja na szybki i prosty deser, który zaskoczy każdego. Bazą jest chrupiący spód z herbatników, na którym znajduje się warstwa dojrzałych, słodkich bananów. Następnie deser jest przykrywany kremem z mascarpone z dodatkiem cukru waniliowego. Na górze znajduje się jeszcze warstwa ubitej na sztywno, słodkiej śmietany. To wszystko tworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom bananów, ale każdemu łasuchowi. Bananowiec z bitą śmietaną to również doskonały deser na różnego rodzaju imprezy, pikniki czy spotkania z rodziną. Możemy go przygotować z wyprzedzeniem i schować do lodówki, a potem tylko wyjąć i serwować. Każda porcja to połączenie kremowej, delikatnej konsystencji z chrupkim spodem i słodką nutą bananów. Spróbuj koniecznie, bo to naprawdę warte!
- Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie kruszymy herbatniki na drobne kawałki.
- Roztapiamy masło i dodajemy do niego pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód formy do pieczenia.
- Pieczemy naszą bazę z herbatników przez około 10 minut, a potem studzimy.
- Podczas gdy nasza baza się studzi, kroimy banany na plasterki i układamy na schłodzonym spodzie.
- W miseczce mieszamy mascarpone z cukrem waniliowym. Rozprowadzamy ten krem na bananach.
- Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na wierzch naszego deseru.
- Wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego!