bananowiec z bitą śmietaną

Desery
16.08.2023 15:41
bananowiec z bitą śmietaną

..tego ciasta nie jadłam od szkoły podstawowej czyli całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2019/01/bananowiec-z-bita-smietana.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Bananowiec z bitą śmietaną - deser, któremu nie oprzesz się

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 500kcal
  • tłuszcz: 30g
  • węglowodany: 50g
  • białko: 5g

Składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Przepis

Już teraz masz szansę spróbować wyjątkowego deseru, którym jest bananowiec z bitą śmietaną. Ten przepis to nie tylko smaczny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, ale też doskonała propozycja na szybki i prosty deser, który zaskoczy każdego. Bazą jest chrupiący spód z herbatników, na którym znajduje się warstwa dojrzałych, słodkich bananów. Następnie deser jest przykrywany kremem z mascarpone z dodatkiem cukru waniliowego. Na górze znajduje się jeszcze warstwa ubitej na sztywno, słodkiej śmietany. To wszystko tworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom bananów, ale każdemu łasuchowi. Bananowiec z bitą śmietaną to również doskonały deser na różnego rodzaju imprezy, pikniki czy spotkania z rodziną. Możemy go przygotować z wyprzedzeniem i schować do lodówki, a potem tylko wyjąć i serwować. Każda porcja to połączenie kremowej, delikatnej konsystencji z chrupkim spodem i słodką nutą bananów. Spróbuj koniecznie, bo to naprawdę warte!

  • Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie kruszymy herbatniki na drobne kawałki.
  • Roztapiamy masło i dodajemy do niego pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód formy do pieczenia.
  • Pieczemy naszą bazę z herbatników przez około 10 minut, a potem studzimy.
  • Podczas gdy nasza baza się studzi, kroimy banany na plasterki i układamy na schłodzonym spodzie.
  • W miseczce mieszamy mascarpone z cukrem waniliowym. Rozprowadzamy ten krem na bananach.
  • Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na wierzch naszego deseru.
  • Wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego!

mniam-mniam