Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym to wspaniały pomysł na letni deser.
🍴 Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami - lekka i pyszna przekąska
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 5g
- Węglowodany: 62g
- Białko: 5g
Składniki
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 garść malin
Przepis
Jeśli szukasz pomysłu na lekką i pyszną przekąskę, ten przepis jest dla Ciebie! Bezowe gniazdka z kremem cytrynowym i malinami to doskonały deser dla wszystkich, którzy kochają cytrusowe smaki. Bezy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a kwasowo-słodki krem cytrynowy idealnie komponuje się z delikatnością bezy. Dodatek malin dodaje deserowi odświeżającej nuty. Przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż może się wydawać. Wystarczy tylko parę składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Ta lekka przekąska będzie idealna na zakończenie letniego obiadu lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Spróbuj zrobić te bezowe gniazdka – na pewno Ci się spodobają!
- Rozgrzewamy piekarnik do 120°C, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
- Pianę wykładamy na papier do pieczenia w formie małych gniazdek. Wkładamy do piekarnika na około 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy bezy do wystudzenia.
- Przygotowujemy krem cytrynowy, ściskając sok z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Każde gniazdko napełniamy kremem cytrynowym, na wierzch kładziemy maliny.