None
🍴 Ciasto budyniowe z borówkami - przepis dla łasuchów!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcze: 15 g
- Węglowodany: 55 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g świeżych borówek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru (do budyniu)
Przepis
Ciasto budyniowe z borówkami to idealny deser dla każdego łasucha. Jest niezwykle delikatne, słodkie i pełne owoców. Preparacja jest prosta i szybka. Najpierw przygotujesz kruche ciasto, które następnie wypełnisz świeżymi borówkami. Następnie całość zalewasz słodkim budyniem. Po upieczeniu, ciasto staje się idealną kombinacją chrupiącej podstawy, słodkich borówek i kremowego budyniu. Jest to idealny deser na lato, kiedy borówki są w sezonie, ale możesz zrobić go w dowolnym czasie roku, używając mrożonych borówek. Ciasto budyniowe z borówkami to doskonały wybór na każdą specjalną okazję, od rodzinnych spotkań po letnie pikniki. Skosztuj już dziś i przekonaj się, jak niesamowite jest to ciasto!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto.
- Włóż ciasto do foremki i uformuj brzegi. Na dnie wyłóż borówki.
- Budyń ugotuj z mlekiem i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń wylej na ciasto z borówkami.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz około 40 minut.
- Gotowe ciasto ostudź przed krojeniem i podawaniem.