Domowa pizza na dużą blachę

Przekąski
03.08.2023 10:12
Domowa pizza na dużą blachę

Najlepsza pizza na dużą blachę! Ta pyszna pizza familijna to idealny pomysł na przekąskę na rodzinne spotkanie, przyjęcie czy kolację. Pizza jest bardzo smaczna, ciasto wręcz idealne, a dodatki można zmieniać wedle własnych upodobań.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://prostakuchnia.pl/domowa-pizza-na-duza-blache/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowa pizza na dużą blachę - jak z włoskiej pizzerii

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 345 kcal
  • Tłuszcze: 7,5 g
  • Węglowodany: 58,8 g
  • Białko: 12,0 g

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g ketchupu
  • 200 g sera mozzarella
  • Dodatkowe składniki według uznania: salami, pieczarki, papryka, oliwki, szynka

Przepis

Domowa pizza na dużą blachę to przepis idealny na rodzinne spotkanie lub imprezę. Nie wymaga wielu składników, a samo przygotowanie jest proste i szybkie. Sekretem domowej pizzy jest idealne, chrupiące ciasto, które razem z Twoimi ulubionymi dodatkami stworzy niezapomnianą kompozycję smaków. Nie musisz umieć zagnieść ciasta - ten przepis pomoże Ci to zrobić! Możesz dowolnie modyfikować składniki - dodaj to, co najbardziej lubisz, czy to salami, pieczarki, paprykę, oliwki czy szynkę. Nasz przepis na domową pizzę na dużą blachę pomoże Ci zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Każdy kęs to prawdziwa uczta, której nie powstydziłaby się żadna włoska pizzeria. Nie czekaj, wypróbuj ten przepis już dziś!

  • Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw na 10 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto, na koniec dodaj oliwę. Ciasto powinno być elastyczne.
  • Odstaw ciasto na 1-1.5 godziny do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część na wielkość blachy. Przełóż ciasto na blachę.
  • Na ciasto nałóż ketchup, dodaj składniki według uznania i posyp startą mozzarellą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.