Składniki - Masa owocowa: - 700 ml zblendowanego arbuza - 1-2 łyżki cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny Masa serowa: - 200 ml kremówki 30% - listki z 5-6 gałązek bazylii - 700 g serka z wiaderka - 7 łyżek cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Masa owocowa Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki wody. Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem przygotowałam w specjalnej foremce do galaretek, ale jeśli takiej nie posiadacie, zróbcie to w zwykłej tortownicy, tylko w odwrotnej kolejności. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy to masy serowej i mieszamy aż się połączy z serem. Namaczamy przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszamy, aż się rozpuści. Namaczamy przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszamy, aż się rozpuści. W misce miksujemy arbuza z cukrem, dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem Ostatni powiew lata? Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem Masę przelewamy do formy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aż dobrze zastygnie. |Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem|