Potrawka Gyros z kurczaka

Beata
Obiad
02.08.2023 8:29
Potrawka Gyros z kurczaka

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/08/potrawka-gyros-z-kurczaka.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszna potrawka Gyros z kurczaka w stylu domowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 8g
  • Węglowodany: 10g
  • Białko: 50g

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g jogurtu greckiego
  • świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

Przepis

Pragniesz smaku autentycznego greckiego gyros, ale nie jesteś w stanie wyjechać do Grecji? Ten przepis jest dla Ciebie! Nasza domowa potrawka Gyros z kurczaka to łatwy sposób na urozmaicenie codziennego menu i wypróbowanie czegoś nowego. Ta potrawka jest niesamowicie smakowita i syta, a aromatyczne przyprawy przeniosą Cię prosto do słonecznej Grecji. Zarówno dorośli jak i dzieci pokochają ten przepis! Oprócz tego jest bardzo zdrowy - duża porcja białka z kurczaka, świeżych warzyw i niewielka ilość tłuszczy. Doskonały na obiad z rodziną lub kolację z przyjaciółmi. Czego chcieć więcej?

  • Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Odstawiamy na bok, aby mięso mogło nabrać smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy, aż staną się złote.
  • Dodajemy pokrojone w cienkie paski papryki. Dusimy kilka minut, aź papryka zmięknie.
  • Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony i pokryty przyprawami.
  • Pod koniec gotowania dodajemy jogurt grecki. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  • Przed podaniem posypujemy potrawkę świeżo posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podajemy z ryżem, pitą lub na ostro.