Neapolitańska „Pizza Parigina” to jedno z najsłynniejszych i najsmaczniejszych dań typu street food włoskiej Kampanii. Przygotowywana jest z dwóch rodzajów ciast. Na spodzie pizzy znajdziemy puszyste ciasto drożdżowe, na wierzchu chrupiącą warstwą ciasta francuskiego. Nadzienie składa się z pomidorów, szynki i ciągnącego się sera. Różne warstwy, tekstury i smaki, razem tworzące harmonijną i pyszną całość. Być może zastanawiacie się, co „pizza parigina”, czyli „pizza paryska” ma wspólnego z Francją. Legenda głosi, że pizza została przygotowana przez francuskich kucharzy dla królowej Królestwa Obojga Sycylii. Nazwa wywodzi się od słów „pa” regin”, które w dialekcie neapolitańskim oznaczają „dla królowej”. Jeżeli pizza margherita …
🍴 Neapolitańska Pizza Parigina
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 800 kcal
- Tłuszcz: 30 g
- Węglowodany: 100 g
- Białko: 35 g
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 240 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g seru mozzarella
- 150 g szynki
- 200 g świeżych pomidorów
- Bazylia do dekoracji
Przepis
Przygotowanie Neapolitańskiej Pizzy Parigina to prosta droga do odkrycia prawdziwych smaków Italii w twojej kuchni. Ciasto na pizzę jest delikatne i drożdżowe, a składniki takie jak świeże pomidory, aromatyczna szynka i rozpływający się w ustach ser mozzarella, tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Oryginalna pizza z Neapolu cechuje się cienkim, chrupiącym spodem i sosem pomidorowym wykonanym z dojrzałych pomidorów. Ten przepis na pizzę jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Możesz go przygotować razem ze swoimi dziećmi, to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu i naukę podstaw gotowania. Przygotowanie tej pizzy to nie tylko sposób na pyszny obiad czy kolację, ale również atrakcyjna propozycja na imprezy, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości. Taka domowa pizza jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza od kupnej, a koszt jej przygotowania jest naprawdę niewielki. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a aromat świeżo upieczonej pizzy rozchodzi się po całym domu.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
- W małej misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Pozostaw na 10 minut, aż zacznie pienić.
- Zrób dołek w środku miski z mąką i dodaj drożdże oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Podziel ciasto na 4 równe części i uformuj z nich kule. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie, rozwałkuj każdą kulę na okrągłą płaską bazę pizzy, na posypanym mąką blacie.
- Na każdą pizzę nałóż pokrojone pomidory, szynkę i posiekany ser mozzarella.
- Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut, aż spód będzie chrupiący, a ser stopiony.
- Podawaj gorącą pizzę, posypaną świeżą bazylią.