Przepis na Eton mess, czyli deser bezowy z owocami i bitą śmietaną
🍴 Eton Mess - przepyszny bałagan na talerzu
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 230 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 3g
Składniki
- 4 duże bezy
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250 gramów truskawek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przepis
Eton Mess to prawdziwy klasyk brytyjskiej kuchni. Dzięki swej prostocie i niewielkiej ilości składników, to idealny deser na ciepłe letnie dni. Ten 'bałagan' na talerzu, bo tak w wolnym tłumaczeniu można określić nazwę tego deseru, z pewnością zaskoczy Cię swoją wyjątkową konsystencją i smakiem. Bezy, kremówka i truskawki to trio, które w tej kompozycji smakuje wręcz fenomenalnie. Preparat jest bardzo prosty i szybki - po prostu mieszamy wszystkie składniki razem, a następnie wykładamy do pucharków. Eton Mess to doskonały deser, który możemy przygotować na koniec romantycznego obiadu czy podczas rodzinnego spotkania. To także świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po innych deserach bez. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
- Wszystkie truskawki (oprócz kilku do dekoracji) myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając do niej cukier puder i aromat waniliowy.
- Bezy kruszymy na kawałki. Nie powinny być zbyt małe, ale też nie zbyt duże.
- Do dużej miski wrzucamy pokrojone truskawki, ubitą śmietanę i pokruszone bezy. Delikatnie mieszamy.
- Deser wykładamy do pucharków lub szklanek. Dekorujemy pozostałymi truskawkami.