Przepis na prosty aksamitny sernik z limonką i jagodami
🍴 Sernik limonkowy z jagodami - deserek, który zwali Cię z nóg
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 520 kcal
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 20g
Składniki
- 700g sera mascarpone
- 200g herbatników
- 150g masła
- 5 jajek
- 150g cukru pudru
- 2 limonki
- 200g jagód
- 1 łyżeczka żelatyny
Przepis
Ten przepis na sernik limonkowy z jagodami to coś, co musisz wypróbować! To niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie absolutnie przepyszne ciasto deserowe. Sernik prezentuje się wyjątkowo elegancko, a połączenie smaku kwaskowych jagód z delikatnym, aromatycznym serem oraz nutą cytrusową od limonek jest po prostu niepowtarzalne. Dodatek żelatyny sprawia, że masa serowa jest cudownie aksamitna i delikatna, zarazem jednak utrzymuje swój kształt, dzięki czemu ciasto wygląda spektakularnie. Idealnie sprawdzi się jako deser na rodzinne spotkania - Twoi bliscy na pewno będą wniebowzięci! Taki sernik to także świetna propozycja na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Koszt przygotowania tego dzieła kulinarnego to jedynie około 30 zł, a efekt końcowy jest bezcenny. Nie zwlekaj - sprawdź ten przepis już dzisiaj!
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tymczasem rozdrabniamy herbatniki na konsystencję piasku.
- Dodajemy roztopione masło do herbatników, mieszamy i wykładamy tym masą spód formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku. Całość dokładnie mieszamy.
- Limonki myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Dodajemy skórkę i sok do masy serowej.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie na spód z herbatników wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy jagody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut.
- Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!