Sernik limonkowy z jagodami

Ciasta
27.07.2023 8:49
Sernik limonkowy z jagodami

Przepis na prosty aksamitny sernik z limonką i jagodami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-limonkowy-jagodami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sernik limonkowy z jagodami - deserek, który zwali Cię z nóg

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 700g sera mascarpone
  • 200g herbatników
  • 150g masła
  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 2 limonki
  • 200g jagód
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przepis

Ten przepis na sernik limonkowy z jagodami to coś, co musisz wypróbować! To niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie absolutnie przepyszne ciasto deserowe. Sernik prezentuje się wyjątkowo elegancko, a połączenie smaku kwaskowych jagód z delikatnym, aromatycznym serem oraz nutą cytrusową od limonek jest po prostu niepowtarzalne. Dodatek żelatyny sprawia, że masa serowa jest cudownie aksamitna i delikatna, zarazem jednak utrzymuje swój kształt, dzięki czemu ciasto wygląda spektakularnie. Idealnie sprawdzi się jako deser na rodzinne spotkania - Twoi bliscy na pewno będą wniebowzięci! Taki sernik to także świetna propozycja na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Koszt przygotowania tego dzieła kulinarnego to jedynie około 30 zł, a efekt końcowy jest bezcenny. Nie zwlekaj - sprawdź ten przepis już dzisiaj!

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tymczasem rozdrabniamy herbatniki na konsystencję piasku.
  • Dodajemy roztopione masło do herbatników, mieszamy i wykładamy tym masą spód formy do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku. Całość dokładnie mieszamy.
  • Limonki myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Dodajemy skórkę i sok do masy serowej.
  • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie na spód z herbatników wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy jagody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut.
  • Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Wypieki Beaty