Przepis na pieczone marchewkowe oponki
🍴 Oponki marchewkowe - proste i pyszne przekąski do południowej kawy
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 35 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis
Oponki marchewkowe to proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne przekąski, które z powodzeniem zastąpią ci ciastka do popołudniowej kawy lub herbaty. Marchew zapewnia oponkom unikalny smak i kolor, a także sprawia, że są one mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Są miękkie, puszyste i mają piękny pomarańczowy kolor, który z pewnością przyciągnie wzrok najmłodszych. Oponki są idealne na każdą okazję - zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że oponki marchewkowe to prawdziwa symfonia smaku. Bon appétit!
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko.
- Do miski dodaj startą marchewkę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Z ciasta formuj małe oponki, a następnie smaż je na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posyp cukrem pudrem.