Przepis na babkę rumową z rodzynkami
🍴 Rumowa babka z rodzynkami - smak, który przeniesie Cię na Karaiby!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- ok. 400 kcal na porcję
- tłuszcze: 20g
- węglowodany: 50g
- białko: 7g
Składniki
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 150 g rodzynków
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis
Przedstawiamy prosty przepis na niepowtarzalną rumową babkę z rodzynkami. Ten deser to połączenie klasyki z nutą egzotyki, które przyprawi o szybsze bicie serca każdego łasucha! Babka z rumem i rodzynkami to doskonały pomysł na wyjątkowy deser dla całej rodziny. Dodatek rumu daje ciastu głęboki, bogaty smak, a rodzynki dodają słodyczy i tekstury. To nie tylko smak, ale także aromat, który przeniesie Cię bezpośrednio na Karaiby. Wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, by przygotować ten przepyszny wypiek. Wbrew pozorom, rumowa babka z rodzynkami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. To deser, który sprawdzi się przy każdej okazji - niezależnie czy planujesz niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy chcesz zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie nowym smakiem. Rumowa babka z rodzynkami to gwarancja sukcesu. Spróbuj koniecznie!
- Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie natłuść i wysyp mąką formę do pieczenia, a rodzynki namocz w rumie.
- W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle mieszając.
- Do masy maślanej dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia. Dodaj odcedzone rodzynki i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do przygotowanej formy i piecz przez około godzinę, do tzw. 'suchego patyczka'. Po tym czasie ostudź ciasto przed krojeniem.