Rumowa babka z rodzynkami

Ciasta
08.01.2024 18:54
Rumowa babka z rodzynkami

Przepis na babkę rumową z rodzynkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/rumowa-babka-rodzynkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rumowa babka z rodzynkami - smak, który przeniesie Cię na Karaiby!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • ok. 400 kcal na porcję
  • tłuszcze: 20g
  • węglowodany: 50g
  • białko: 7g

Składniki

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g rodzynków
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis

Przedstawiamy prosty przepis na niepowtarzalną rumową babkę z rodzynkami. Ten deser to połączenie klasyki z nutą egzotyki, które przyprawi o szybsze bicie serca każdego łasucha! Babka z rumem i rodzynkami to doskonały pomysł na wyjątkowy deser dla całej rodziny. Dodatek rumu daje ciastu głęboki, bogaty smak, a rodzynki dodają słodyczy i tekstury. To nie tylko smak, ale także aromat, który przeniesie Cię bezpośrednio na Karaiby. Wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, by przygotować ten przepyszny wypiek. Wbrew pozorom, rumowa babka z rodzynkami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. To deser, który sprawdzi się przy każdej okazji - niezależnie czy planujesz niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy chcesz zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie nowym smakiem. Rumowa babka z rodzynkami to gwarancja sukcesu. Spróbuj koniecznie!

  • Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie natłuść i wysyp mąką formę do pieczenia, a rodzynki namocz w rumie.
  • W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle mieszając.
  • Do masy maślanej dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia. Dodaj odcedzone rodzynki i delikatnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do przygotowanej formy i piecz przez około godzinę, do tzw. 'suchego patyczka'. Po tym czasie ostudź ciasto przed krojeniem.