Cherry pie czyli tarta wiśniowa

Ciasta
30.07.2023 11:17
Cherry pie czyli tarta wiśniowa

Przepis na kruchą tartę z wiśniami po amerykańsku, czyli Cherry Pie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/cherry-pie-tarta-wisniowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Cherry pie - kusząca tarta wiśniowa

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 315 kcal
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 400 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Przepis

Czy jest coś lepszego od domowego wypieku? Dziś mam dla Ciebie przepis na niesamowitą tartę wiśniową. To tradycyjny amerykański deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom owocowych wypieków. Kruche, delikatne ciasto idealnie komponuje się z lekko kwaśnym smakiem wiśni. Do wykonania tarty potrzebujesz kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone - bez względu na to, którą opcję wybierzesz, ciasto będzie wyśmienite. Sekretem idealnej tarty wiśniowej jest połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym aksamitnym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Tarta idealnie komponuje się z bitą śmietaną czy lodami, ale jest równie pyszna podana samodzielnie. Doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie, ale też jako słodka przekąska do popołudniowej kawy.

  • Najpierw przygotuj kruche ciasto. W misce połącz mąkę, masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Wiśnie opłucz, usuń pestki. Jeśli używasz mrożonych wiśni, odcedź je z nadmiaru soku. Wiśnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej.
  • Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki. Pokrusz je i wyłóż na dno formy do tarty. Na ciasto wyłóż wiśnie.
  • Ciasto wraz z wiśniami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Ciasto powinno być złociste, a wiśnie miękkie.
  • Przed podaniem ostudź. Możesz podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.