Funnel cake, czyli lane ciasto

Desery
30.07.2023 11:19
Funnel cake, czyli lane ciasto

Przepis na naleśniki z ciasta lanego na głębokim tłuszczu

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/funnel-cake/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Lane ciasto a'la Funnel Cake - smak z karnawału w Twoim domu!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 265kcal
  • Tłuszcze: 8g
  • Węglowodany: 42g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Funnel Cake, czyli lane ciasto, to popularny deser podawany na amerykańskich festynach i karnawałach. Prosty i szybki przepis pozwoli Ci poczuć ten unikalny smak w domu, bez potrzeby wyjazdu za ocean. Idealne jako deser po obiedzie czy słodka przekąska na popołudnie. Delikatne ciasto, smażone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, stanowi pyszne uzupełnienie każdej kawy czy herbaty. Bez względu na porę roku, Funnel Cake zawsze smakuje wyśmienicie i przynosi radość na twarzach. Piękny zapach roznoszący się po domu podczas smażenia to tylko zapowiedź wielkiej uczty, która czeka na Ciebie i Twoich bliskich. Daj się porwać temu kulinarnemu szaleństwu i ciesz się smakiem Funnel Cake każdego dnia. Nie czekaj, odkryj w sobie prawdziwego fana amerykańskich słodkości już dziś!

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W mniejszej misce ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste. Następnie dodaj do nich mleko i ekstrakt z wanilii.
  • Powoli wlewaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aby uzyskać gładkie ciasto.
  • W garnku zagotuj olej. Gdy jest już gorący, za pomocą lejka (lub rękawa cukierniczego) wlej ciasto, tworząc spiralę.
  • Smaż każde ciasto około 1-2 minuty, aż będzie złote. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
  • Po usmażeniu, osącz ciasto na ręczniku papierowym, a potem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wypieki Beaty