Przepis na biszkopt z lekkim jagodowym musem
🍴 Biszkopt z jagodowym musem - poezja smaków!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 2g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 5g
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400g świeżych jagód
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
Przepis
Jeżeli szukasz prostego przepisu na niebanalny deser, to biszkopt z jagodowym musem będzie idealny. To wyjątkowe połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu i kuszącego, lekko kwaskowego smaku jagód. Przygotowanie tego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich gości. Biszkopt jest idealnie miękki i wilgotny, a mus jagodowy dodaje mu wyrazistości. Ten deser jest nie tylko pyszny, ale i bardzo atrakcyjny wizualnie. Piękne, intensywne kolory jagód pięknie prezentują się na bladożółtym biszkopcie, a całość można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, listkami mięty czy świeżymi owocami. Ten biszkopt z jagodowym musem to doskonały pomysł na letni deser. Przygotuj go koniecznie, a zyskasz coś więcej niż kolejny przepis – zyskasz radość z kulinarnego tworzenia!
- W misce ubijamy 4 jajka z szklanką cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do tego mąkę tortową oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając wszystko łyżką.
- Ciasto wlewamy do formy do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
- W międzyczasie przygotowujemy mus jagodowy. Jagody mieszamy z ½ szklanki cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.
- Gotowy biszkopt kroimy na dwa krążki, między które wykładamy jagodowy mus. Całość przykrywamy górną częścią biszkoptu i dekorujemy resztą musu oraz świeżymi jagodami.
- Przed podaniem biszkopt z jagodowym musem powinien wystygnąć i przeciągnąć się w lodówce przez co najmniej 2 godziny.