Biszkopt z jagodowym musem

Ciasta
30.07.2023 11:21
Biszkopt z jagodowym musem

Przepis na biszkopt z lekkim jagodowym musem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopt-jagodowym-musem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Biszkopt z jagodowym musem - poezja smaków!

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcze: 2g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400g świeżych jagód
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Przepis

Jeżeli szukasz prostego przepisu na niebanalny deser, to biszkopt z jagodowym musem będzie idealny. To wyjątkowe połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu i kuszącego, lekko kwaskowego smaku jagód. Przygotowanie tego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich gości. Biszkopt jest idealnie miękki i wilgotny, a mus jagodowy dodaje mu wyrazistości. Ten deser jest nie tylko pyszny, ale i bardzo atrakcyjny wizualnie. Piękne, intensywne kolory jagód pięknie prezentują się na bladożółtym biszkopcie, a całość można dodatkowo udekorować bitą śmietaną, listkami mięty czy świeżymi owocami. Ten biszkopt z jagodowym musem to doskonały pomysł na letni deser. Przygotuj go koniecznie, a zyskasz coś więcej niż kolejny przepis – zyskasz radość z kulinarnego tworzenia!

  • W misce ubijamy 4 jajka z szklanką cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do tego mąkę tortową oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając wszystko łyżką.
  • Ciasto wlewamy do formy do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • W międzyczasie przygotowujemy mus jagodowy. Jagody mieszamy z ½ szklanki cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.
  • Gotowy biszkopt kroimy na dwa krążki, między które wykładamy jagodowy mus. Całość przykrywamy górną częścią biszkoptu i dekorujemy resztą musu oraz świeżymi jagodami.
  • Przed podaniem biszkopt z jagodowym musem powinien wystygnąć i przeciągnąć się w lodówce przez co najmniej 2 godziny.